13 de maig 2009

Montanissell: Con ocho basta

Escalada matinal ràpida a la serra de Sant Joan, concretament al sector dret de la serra, a sobre mateix del poble de Montanissell. Hi vaig pujar amb la Cathy O'Dowd, una noia sudafricana que fa molts anys que viu a Andorra i a qui agrada molt l'escalada clàssica i descobrir els petits racons de la comarca i de la resta de Catalunya. A més la Cathy és una gran alpinista, com ho demostra la seva primera ascensió femenina a l'Everest pels dos vessants (sud i nord).

A la magnífica placa de la segona tirada (5c) i al diedre del tercer llarg (5c).

La via "Con ocho basta" va ser oberta fa 9 anys pel Miquel i la Mònica. Supera un pany de paret d'uns 120 metres d'alçada tallat per feixes i repises. La roca hi és molt bona i la via és el recorregut més assequible d'aquest sector. A més, el Miquel fa poc va fer una petita restauració afegint algunes assegurances, per a gaudiment del personal, ja que abans la via tenia un cert grau d'exposició i compromís, que ara ha minvat amb alguns parabolts i claus posats als llocs més adients.

Arribant a la tercera reunió i al petit desplom de la darrera tirada (5c).

La via s'ha modificat una mica respecte l'itinerari original, concretament a la tercera tirada s'ha obert una sortida de la R2 directa i a l'arribada de la R3 també s'ha equipat una bonica placa, a l'esquerra de la ruta original (en ambdos casos podem escollir les variants que més ens convinguin). Cal destacar els passos fins de la primera tirada com el tram més obligat i el magnífic desplom de la segona tirada, amb unes preses molt bones, com el més bonic.

El tranquil mas del Pitarell i rapelant des del cim fins a la feixa de la R3.

Aproximació: La fem des del poble de Montanissell, tot just passem les primeres cases agafem a la dreta la pista de Santa Fe, en bastant bon estat, es pot pujar amb un vehicle normal fent atenció. Al cap d'aproximadament uns 2 km i, després de passar el sector d'esportiva del "Pitarell" (a tocar de la pista a la dreta) arribarem a un revolt de dretes molt marcat amb la paret al davant. En aquest punt podem aparcar (2 cotxes).
Hem de baixar per un corriol, a tocar del cingle, i remuntar fins a sota una zona vermellosa. En aquest punt fem una petita grimpada de segon grau fins una feixa, la qual seguim a l'esquerra fins a trobar la via (parabolts visibles).
Descens: De la R4 podem baixar pel bosc seguint l'aresta fins a la pista de Santa Fe. És més còmode però si rapelem l'últim llarg i baixem per la feixa on hi ha la R3 (baixada més neta i directa fins el vehicle).
A sota la ressenya:

19 comentaris:

Joan Baraldes ha dit...

Felicitats per la escalada i per la companyia.
Ens l'apuntem a la llista, ja que fa molt bona pinta

Llorenç ha dit...

Vaja! aquesta també està pendent desde que la vaig veure al blog de l'Edu!
Es veu molt maca, i amb la teva ressenya encara més!! moltes gracies!
bones explicacions! tot i que ara ja hi deu fer bastanta calor no?

Pietro ha dit...

Carai tu escalant amb la Elite! Aquesta és la mateixa paret on hi ha la via aquell del Cap i el Passarell (o algo així)?

Mingo ha dit...

Carai Xavi com devies disfrutar de la companyia i de la via, recordo que a la segona tirada només hi falta música. Via molt recomanable.
Salut

Xavi ha dit...

Hola Joan B., segur que t'agradaria, és un lloc per gaudir de la roca sense gaires pretensions ni compromisos, per passar una matinal agradable descobrint una paret nova si no hi has estat mai.
Llorenç: A vosaltres se us farà curteta, però sempre en pots fer un parell (de vies). Ara fa calor però encara és practicable. I sinó ho deixeu per la tardor, que allà darrera s'hi troben molts rovellons i sempre es pot combinar el viatge per fer les dues coses.
Pere: "El Cap i el Passarell" estan a l'altre costat de la serra, més a l'oest, com uns 4 km. A veure si et veiem el pèl per aquí dalt, que fa dies que no pugeu! Adéu

Xavi ha dit...

Hola Mingo, quina casualitat, estavem escrivint els missatges alhora. Doncs si, només hi faltava música a la segona tirada, un llarg guapo guapo...jo també la recomano, més ara, abans estava bastant més expo la cosa. Adéu.

PGB ha dit...

Me l'apunto Xavi! També em va picar l'ullet quan la va piar l'Edunz.

Bona paret, bona via, bon dia i bona companyia. Tot rodó :)
Ens veiem demà?

Anònim ha dit...

Ostres unaltre sense camara de fotos,aixi no sortiras mai i no veurem que gran testas fent juajua,com sempre la feina ben feta no te fronteres,ressenyaire oficial de primera.Be ,una abraçada sergi(Alella).

Anònim ha dit...

Ostres unaltre sense camara de fotos,aixi no sortiras mai i no veurem que gran testas fent juajua,com sempre la feina ben feta no te fronteres,ressenyaire oficial de primera.Be ,una abraçada sergi(Alella).

Ricard ha dit...

El deu que et va parir... Ara entenc com em fas quedar a les onze i no a les deu, se t'ha girat feina al blog ; )

Fins ara trempat!

Xavi ha dit...

Hola Pere: Vindré a la presentació de la web, allà ens veiem. Aquesta vegada he fet el possible per no perdrem'ho.
Sergi, ja saps que m'agrada més fer fotos que sortir-hi, és que ja començo a tenir massa cabell blanc jaja...a veure quan et regalen la digital, després ja no tindré excusa. Aviam si podem coincidir aviat per anar al Pedraforca.
Ricard: No, no, si això ja ho tenia enllestit, però és que tinc l'ordinador que va més lent que un 600, tanta foto i ressenya me l'han deixat que costa "moure" els documents "word" jeje...ja saps de que va...
Adéu

lux ha dit...

eei Xavi!!
Carai realment últimament estas que no pares!
Sort que al darrer post no hi tenia res a fer ;))
Ara que aquesta...ostres tothom en parla tant bé.. quehi haurem d'anar!
Ml gracies per la ressenya!

Pc que tal dijous?? quina enveja!

Gatsaule ha dit...

Bona via per alguna tarda.... Gràcies, Xavi!

Xavi ha dit...

Lu, tant com no parar tampoc, vaig fent quan puc. Tinc algunes piades andarrerides, ja aniré publicant. Ves a fer la via que segur que t'agrada. Dijous perfecte (suposo que et refereixes a la presentació de la web de Sant Llorenç, no?).
Joan, amb el dia llarg hi pots anar qualsevol tarda, via ràpida, encara que et queda un pèl lluny de casa.
Records!

Xavi ha dit...

Ei Lu, lo del dijous era pel concert???? Doncs també GENIAL. A veure si al proper hi pots anar....

lux ha dit...

...si ho deia pel concert!
però serveix per Santllors també...jijij
Al proper segur que ens hi veiem!

Buji ha dit...

Felicitats per aquest dia i escalada esplèndida! I pel blog, que està ple d'utilitats i ressenyes (molt molt currada la d'aquesta via) de l'alt urgell.., gràcies per compartir la informació.
Ara ja comença a fer calor..hi ha cares nord interessants per la comarca a part de Roca Narieda?

Bones escalades! I una salutació a la Cathy de part meva!
Sylvia

Xavi ha dit...

Hola Sylvia!
Ara comença l'època més problemàtica per escalar sense patir massa calors. A part de la cara oest de Narieda, gairebé tot és solell, cara sud. L'únic que es pot fer és, o començar molt d'hora, o escalar cap al tard quan el sol s'amaga. Tot i així hi ha algunes parets amb hores a l'ombra com a Tresponts (a partir de les 13h), a la Bucòlica o paret del Grau cap al tard, etc...però en general el terreny és molt calurós.
Adéu

Anònim ha dit...

Hola,
M'agradaria presentar-te un nou portal de l'alt urgell urgellet.com, aquest, preté ser una xarxa de cohesió entre els diferents pobles de la comarca on s'hi puguin trobar informacions diverses, com pot ser el cas de l'escalada.
Em sembla molt interessant aquest blog, si m'envies 4 línies a admin@urgellet.com de presentació, ho publico a la portada.
No fa falta que digui que urgellet.com ho fem entre tots i totes, així que animo a tothom a participar-hi.