Ara fa un any que amb l'Alfons Gaston vaig repetir la via "Retirada Comanche" a la paret principal de la roca dels Collars, a la vall de Canelles. La vam fer en estil clàssic, apurant en lliure el que permetien les nostres possibilitats i la resta en Ae. Al cap de pocs dies de la nostra ascensió, l'amic Albert Castellet també la va repetir, però fent-la tota en "rotpunkt". Em va passar els graus que sortien en lliure i, amb aquests i altra informació que tenia, li vaig enviar una ressenya amb totes les vies de la paret. Ell va penjar la topo a la seva web i avui la poso al bloc amb alguna petita actualització (en total es descriuen cinc itineraris). Només hi ha les vies que s'han escalat completament en lliure, la resta les podeu trobar als llibres de ressenyes de Coll de Nargó (bar Tahussà). També incloc alguns comentaris descriptius apareguts al Vèrtex i internet.
La roca dels Collars vista des de més amunt de la font dels Vinyals.
Vies d'escalada:1) Komando Cerdanya: Via oberta el 2006 per escaladors ceretans (nom que prové del poblat íber dels Pirineus que va habitar a la zona de l'actual Cerdanya). Els encastadors només serveixen pel primer llarg (6b) que és en part de la via "Josep Pla" (6b i A3), d'en Ballart i companyia. La "Josep Pla" després del diedre inicial se'n va a la dreta. La "Komando" té un grau obligat de 7a/7a+ (si es porta un ganxo menys), les assegurances estan a prop. Queda pendent d'encadenar 3 passos d'Ae a l'entrada de la R4 (7c?). Descens: De la sortida de la via anar a l'esquerra uns 10 m a buscar un arbre gran i baixar en dos ràpels d'uns 50m per la canal. Si es fa amb corda simple també es pot baixar per la mateixa canal fent ràpels més curts al gust o petits "destrepes" (info: piada Piju al web Caranorte).
2) El Séptimo de los Cielos: Poso una descripció de la pàgina del Piju: "Si fem una selecció de vies d’esportiva en paret calcària, aquesta és de les millors del país, per qualitat del traçat, excel·lent roca i gran ambient, al nivell de les bones del Peladet o sud del Pedraforca". Amb aquesta descripció ja queda patent que es tracta d'un gran itinerari. En un post anterior ja vaig penjar la ressenya. Per més informació podeu veure l'apartat de "comentaris" d'aquest post o anar a la pàgina d'en Piju, on descriu la repetició que van fer de la via. Es pot fer amb corda simple de 80m i rapelar per la mateixa via.
3) Retirada Comanche: Darrera via oberta a la paret (2007). Una altra bona opció per gaudir de l'excel·lent rocam d'aquesta tàpia. La via està descrita en un post anterior del meu bloc. 4 llargs ben equipats i descens en ràpel pel mateix itinerari.
A l'esquerra ressenya original de la "Komando Cerdanya" (font: web Remi Thivel) i a la dreta croquis del sector dret, amb els graus en lliure i els graus clàssics de quan es van obrir en artificial.
4) L'avi del mas de Sant Pere: Via oberta en estil clàssic (6c+ i A2+), fent bastant ús de l'escalada artificial (inicialment es demanaven 15 pitons, ganxos, 5 ploms i els encastadors). L'Armand Ballart la descrivia així a la revista Vèrtex: "La via enceta un retall de "Verdon" a pocs quilòmetres de Coll de Nargó. Escalada molt interessant per la seva varietat i qualitat, amb murs tècnics i una bavaresa d'allò més sorprenent". Posteriorment es va alliberar tota en lliure (Willow i Guillem?), sense fer ús de pitons (amb trams exposats de fins a 6c+), tot i que és recomenable dur-ne si no es va molt sobrat de grau. Descens en ràpel per la mateixa via o aprofitant les instal·lacions de la "Retirada Comanche" (les R4 de les dues vies estan a prop i es pot escollir per quina rapelar).
5) El diedre de la Seu: Via oberta també a l'estil clàssic. Escalada majoritàriament en lliure (1 pas d'Ae sortint de la R3 o 6c?). Sembla ser que actualment falten alguns dels pitons originals que es van deixar a la via. S'ha repetit sense clavar però llavors augmenta l'exposició. En un comentari bastant recent al web Caranorte d'una repetició d'en Lluís Parcerisa deia: "Via bonica, que podria ser-ho molt més amb uns petits retocs i neteja, molt variada de passatges i roca bona encara que una mica herbosa". Descens: 2 ràpels d'arbres (dur bagues de recanvi) i després pels ràpels equipats de la via "Retirada Comanche".
A sota la ressenya panoràmica en fotografia:
11 comentaris:
un dia 'encegats' per la piulada de'n Willou i cia vam enfilar a l'avi sense claus.. .i a la meitat de l'L3 ho vam deixar corre. Cal anar mooolt sobrat per passar sense..
queda pendent, i la díedre igual, si no les has repetides podem mirar de trobar un dia la setmana vinent abans no arribin les calors d'estiu i en fem una de les dues!
Hola Edu! "l'avi" sense claus? Buf, que agoserats! Ja t'escriuré, que estic de baixa i estaré uns dies d'innactivitat. Però si, aquestes dues em falten. Records!
ok, i que et recuperis aviat!
ilusos d natros, avagades es com si sem oblides d ki ma passat la info... sempre igual, els d'artes no perdonan... je,je.
tot i aixo, crec q amb un parell d'''''ous'' no deu ser mes de 6c.
el diedre es guapissim,recordo un llarg especialment divertit :)
salut i tapia, i mes per aqeustes contrades...
Si Ramon, això de la info s'ha d'agafar amb pinces a vegades, que després hi ha sorpreses, aquesta colla que s'enfilen per tot arreu sense claus....és una altra divisió com va dir algú...
ANTONIU, COM M'AGRADA VEURE UN ARTICLE NOU AL TEU BLOG. VEIG QUE ET VAS RECUPERANT. CUIDA`T I RECORDA QUE A MITJANS DE JUNY TENIM UNES VIES PER LIQUIDAR. SALUT BUJARRA.
Vaig repetir la komando cerdanya , bona via sobretot l2 , l3 , úlim llarg grau desfasat , de 7a obligat no crec per mi 6b+ com a molt 6c , el quart llarg en lliure 8a+?? molt dur , bona via però mal resssenyada
Gil F
Gràcies per la info Gil. Amb les aportacions de la gent que repeteix les vies puc anar millorant les graduacions i la informació en general. Ja arreglaré la topo. Adéu.
ei això de mal resenyada és un dir perquè veig que la topo tb posa ae/a1 en tot cas els aperturistes així o van veure . Però el més desfasat és l´últim tot i així molt bona via i gràcies per la info d´aquest blog
ei, ahir vam fer el diedre de la Seu.. bona via que amb una mica "d'arreglos" quedaria molt més maca. Poca cosa, recuperar els claus que hi havia, pujar sense martell, i sanejar un pelet l'L2, el més brut. Via més dura del que sembla a primer cop d'ull.
només un detall del croquis que tens. El tercer bolt de l'L2 no hi és on està dibuixat, sino, proporcionalment s'hauria de pintar a tocar de la R1, i deixar els altres 2 tal i com estan dibuixats.
també preveure que el segon bolt de l'L3 està fora del diedre, a l'esperó. Una cosa raríssima, ja que surt millor seguir escalant pel diedre i acabes no xapant el bolt!? bé, nosaltres ho vam fer així
i per últim.. tirant a cutre el ràpel d'una alzina que no és gran cosa.. passant tothom per allà, estrany que no s'hi posi una instal.lació bona, tenint en compte la paraboldada de la retirada - que és veu una escaladda en lliure brutal, etc.. bé, és una opinió.
I una pregunta, em sona que el diedre originalment eren els primers 4 llargs i que llavors va passar un pirata que es va endur els claus que els va utilitzar per obrir el 5è llarg x sortir per dalt (que tal com pintes al croquis s'ajunta amb el de l'avi del mas de sant pere que jo diria que va més a l'esquerra..). Bé, ara veig a l'armand a la llista d'oberturistes del diedre, i no em quadra la història.. en saps res clar?
bé Xavi, i excel´lent recull d'info!
Hola Edu!
Gràcies per les correccions de la topo. Sempre va bé anar actualitzant la info sobre l'estat de les vies o esmenar les errades.
Jo al primer llarg hi vaig clavar un bon universal abans del tram de 6a. Si es deixés posat, a l’igual que algun clau en els altres llargs, no caldria dur el martell. Netejar alguna tirada i arreglar el ràpel també estaria bé, però és una via poc repetida i de moment ningú s'ha animat a arreglar-la una mica.
Sobre l'apertura de la via recordo alguna cosa que m'havien explicat: la van començar alguns bombers de la Seu (Valls, etc..) i l'Armand&company la van acabar. O potser fou al revés, però no recordo ben bé com va anar la història.
Salutacions!
Publica un comentari a l'entrada