20 de març 2008

Tossal de la Feixa o pics de Coniller

El Tossal de la Feixa des de la pista de Sallent.

Fa cosa d'un mes en Guillem em va enviar unes ressenyes detallades que podeu trobar a la pàgina d'Onaclimb (a l'apartat ressenyes de Catalunya-Coll de Nargó). Són d'una paret que més d'un ja s'havia guaitat però, mandra obliga, encara ningú s'hi havia enfilat (aproximació llarga i sense camí definit), excepte en Xavi Vidal que pel que tinc entès hi té alguna ruta oberta. És la perllongació a la dreta del Tossal de la Feixa, on hi ha la via "Jaume Caselles" oberta pels veterans manresans. En Guillem i amics hi van obrir camí i 3 vies equipades. La zona on hi ha les vies són unes puntes aïllades que ell anomena pics de Coniller.
Fa cosa d'un mes vaig quedar amb l'Alfons per anar a repetir-ne una. Vem escollir la "Directa de l'avatar". De fet voliem provar de fer-ne dues però vem quedar tard ja que l'Alfons havia de fer el seu entrenament matinal d'esquí de muntanya (2 pujades a la Tossa d'Alp des del pla de Masella, 1800 metres de desnivell positiu) per preparar la "Pierra Menta". Així que va quedar en una sola via per manca de temps i a l'Alfons li van sortir aquell dia 2500 metres acumulats de pujada entre esquís, aproximació i escalada, un bon entrenament.

L'Alfons al primer llarg de la "Directa Avatar"(6b o 4c i Ae) i a la R3.

Les vies es troben molt equipades amb parabolts de color groc. Només cal dur cintes, bastantes si ho volem xapar tot. Vem intentar apurar en lliure, però la presència de bastant liquen i terra en alguns trams ho va fer difícil. La ruta són 7 tirades amb una dificultat obligada màxima de 4c. Apurant va sortir el primer llarg 6b i el segon 6c (molt brut). En el tercer hi ha un tram molt vertical que no vem alliberar. Les tirades són d'uns 20 a 30 metres i algunes es poden enllaçar.
El cap de setmana passat hi vaig tornar amb el Joan i la Lu per fer la via "d'en Guillem". La via és de característiques semblants a l'anterior. Aquesta són 6 tirades amb algun tram ben finet on has de fer, almenys nosaltres, alguns A0. Ens ho vem passar prou bé tot i un bon ruixat que va amenaçar d'espatllar el dia quan estàvem a la R1. Per sort va passar depressa i vem poder acabar la via.

La Lu a la placa del segon llarg (6a i Ae) i començant el cinquè (5b i Ae).

Un dels principals problemes de la zona és la gran quantitat de processionària que trobes en el camí d'aproximació i a la baixada, així que jo recomano anar-hi amb pantalons llargs si no volem estar uns dies rascant.
Entre els dos dies que vem estar en aquesta paret el Miquel va aprofitar per obrir una via entre les dues que us he comentat. Es diu "Directa Playboy", sense expansions i que ell la descriu com "molt bonica escalada, eròtica i sensual amb algun pas una mica pornogràfic", curiosa descripció. Cal portar-hi 5 pitons variats, friends 1 i 2, aliens, algun tascó i bagues.

En Gatsaule al flanqueig del cinquè llarg (5b) i la Lu començant la fissura de la sisena tirada (4c) i última de la via "d'en Guillem".

A sota us deixo un croquis de l'aproximació i una ressenya amb les vies. No hi surt la via "Rostoll" que es troba més a l'esquerra i és, potser, la menys interessant del repertori.

10 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Molt bona feina, Xavi, fins i tot coincidim bastant en la graduació de la via d'en Guillem.

Dues vies molt equipades i una de molt poc equipada..., ja m'imagino quines vies preferirà la penya !

Es curiós que a l'Alt Urgell hi hagi molta més processionària que al Berguedà, aquests dies per aquí no n'estic trobant gens !

Mingo ha dit...

Xavi, gràcies per l'informació. Volia anar-hi el dimecres, però com el temps no estava massa bo em va agafar molta mandra. Però la tinc apuntada per anar-hi sol.
A reveure

Anònim ha dit...

Moooooooooooooltes felicitats pel kurru!
Ens hi aproparem ben aviat!
Merci!

jclaramunt ha dit...

Tenen molt bona pinta...jo evidentment seria dels que van a les més equipades. Amb la meva poca experiència en via llarga encara pendria mal a la desequipada hehe!
Salut

Llorenç ha dit...

Ostres quin trio que us vau reunir!

sembla guapo el lloc i amb possilibitats!
bones ressenyes Xavi....be, com sempre!

i la processionaria...quina angunia!!!

lux ha dit...

Ei Xavi!!
Kin recull mes xulo!
Gracies per la feina!!
... segur que hi torno a la zona.. pero no fa falta que et digui quina via triare no? ;-))

m'ho vaig passar genial!! fins la propera!

Anònim ha dit...

Vam escalar la via el dissabte. Les graduacions que prosposem nosaltres son: 6a+, 6b, 6c+,... El tram d'Ae surt més fàcil del que sembla a simple vista...

Excel·lent roca i racó bonic...

Jordi

Anònim ha dit...

Ei Xavi, soc el ramonet. L'altre dia vam fer la directa avatar amb el Rovira. Em va semblar que el primer llarg si es 6b, però el segon es bastant més facil. A la zona de liquen pots fer un petitisim flanqueix a la esquerra i et poses a la vertical del següent seguro. Em sembla que deu ser 6a o 6a+... El tercer surt 7a+/7b, i molt guapo... A veure que li sembla a més gent, perque aixó del grau es relatiu i una mica orientatiu. Salut i ens veiem.
ramonet.

Xavi ha dit...

Ei merci Ramonet, ja corregiré la ressenya. El tercer llarg també em van dir que no passava de 7a. Jo vaig fer-lo en Ao, semblava que tibava bastant. I el segon suposo que el vam agafar malament, ja que ens va semblar més difícil.

Anònim ha dit...

trobada bamba a la r4 de la via d'en guillem del tossal de la feixa, si tens la parella escriu a ceva.r.s@gmail.com