26 de març 2008

Paret de les Dues (Peramola)

Ahir havíem quedat per sortir a escalar, sense cap projecte definit. Un cafè amb llet i una bona ensaïmada amb cabell d'àngel al Tahussà, amb els llibres de ressenyes al davant, sempre ajuda a inspirar-se. Mirem per anar al Roc del Galliner però unes boires una mica espesses ens fan desistir, allà dalt si engega a ploure és una mica compromès. Com que cap a Oliana fa més sol el Nacho treu una llista que té de vies pendents i busca que hi ha per allà. El Roc de les Dues? D'acord. Després d'un intent frustrat no hi havíem tornat i avui serà el dia per escalar-hi. Com que no portem gaires friends decidim anar a fer la via Ford Apache. La paret és molt visible des de la C-14 per sota d'Oliana. Jo sempre l'havia anomenat paret de Sant Marc perquè hi ha el cim del mateix nom a prop però el nom real és roc o paret de les Dues o paret de Peramola.

Mapa d'aproximació i caminant pel GR-1 cap a la paret.

L'altre via que hi ha a la paret és el diedre Anuk, netejat i amb alguns parabolts afegits darrerament per a ús i gaudi dels escaladors (gràcies Ignasi). Tot i així s'han de dur tascons i friends. Serà objectiu d'una propera visita. La Ford Apache es troba completament equipada amb parabolts de 8 i 10mm, tot i que algun friend petit pot ajudar en algun pas.
L'aproximació és bastant ràpida amb un darrer tram de corriol molt dret i netejat i fitat per no perdre's. S'ha de felicitar al Joan Vidal pel treball de deixar el camí d'aproximació molt decent (el terreny és bastant dolent amb molta vegetació). Des de l'aparcament, a la nova carretera que voreja l'embassament de Rialp, fins el peu de via comptar uns 30 tranquils minuts. La via és vertical i té molt ambient, amb molts trams d'Ae i també bons trossos en lliure. A sota unes fotos de la ruta:

A la primera tirada (6b) i al tram d'Ae de la segona.

A la magnífica placa coral·lina del tercer llarg (6b) i arribant a la R3 en un tram desplomat d'Ae.

Vista panoràmica des de la R3.

El descens de la via es fa en ràpel. A la topo original en marca 3 (40+30+50) però nosaltres vem baixar en només 2 ràpels (un de 60 just i el de 50). És més còmode doncs t'estalvies maniobres de pèndol per arribar a la R3 (molt penjada) i baixes directament del cim a la R2 (en una repisa). Va bé portar el shunt. Les reunions estan equipades per rapelar excepte la R1, on no cal. A sota la ressenya de la paret:

8 comentaris:

ALBERT ha dit...

Molt bé, molt bé. Una altra bona opció per quan tinguem les piles una mica més cargades. A quans kms del pont de la C14 calcules que està el parquing? Salut

Gatsaule ha dit...

Em quedo amb la genial panoràmica que te la paret, que això del 6b encara em queda lluny....

edunz ha dit...

Hola Xavi,
amb l'Ignasi vam fer el seu dia la primera repetició del Diedre Anuk. Els dos primers llargs es van obrir amb un parell d'espits de progressió en prou feines, bestial. Després l'ha anat reforçant..

per cert, a la panoràmica es veu part de la paret de Canalda i la del Llop Blanc!

salut i merci per la sempre acurada info!

Llorenç ha dit...

ep! molt guapa la pert i es veu neta! tot i que sembla que els graus apreten....llestima! a veure si enganyo algun "amic" valent!!!je je je!!

bona informació!

Xavi ha dit...

Albert: De la C-14 potser hi ha uns 8km (entre 2 i 3km passat Peramola, no té pèrdua la paret és molt visible). No et caldran gaires "bateries", la fas sobrat!
Gatsaule, el 6b tampoc és obligat, fent trampetes potser no passa de 5sup.
Edu, la paret del Llop Blanc es veu bastant bé, tot i el dia gris. Canalda es veu una punteta (no hi vaig posar els noms per no saturar la foto).
Llorenç ja en tens una altra a la llista!

Ignasi ha dit...

Carai! tot just l'altre dia us vaig preguntar per la paret i veig que us va entrar el cuquet, jeje... bé molt bona la info, haurem de treure el cap per allà, sembla bó aquest calcari.

lux ha dit...

EEii Xavi!!
una ensaïmada amb cabell d'angel al bar Tahussà...mmmm.. això si que motiva per anar a escalar!!

Fa goig aquesta paret tan vertical!! Jo com el LLorenç ja pensare en algun amiga forta ;-))

a reveure!!

Anònim ha dit...

Hola Xavi! Des de bloc TDI vam voler citar el teu bloc al primer programa! Pots veure'l a bloctdi.wordpress.com
Esperem que t'agradi!