17 de març 2008

Serra de les Canals (Oliana)

Serra de les Canals i de la Valldan

Ja havíem fet una temptativa fa un parell de setmanes a la paret de les Canals, també anomenada cinglera del Castell, un dia que va començar gris i va acabar plovent. El divendres 14 de març vaig tornar amb els Ignasis per escalar la nova via "Sol de Mitjanit" a aquesta extensa muralla conglomerada que s'aixeca des del Segre fins el coll del Portell i que després continua fins els cingles de la serra de la Valldan.



El Nacho assegurat per l'Ignasi començant el primer (5c) i segon (5b) llargs respectivament

La paret dóna la benvinguda a la comarca pel sud i, tot i tenir una aproximació relativament curta, no ha tingut mai gaires pretendents. La roca descomposta i amb bastanta "crosta", semblant a la del Rumbau, no ha captivat massa a les cordades. El Pere i el Llorenç amb la col·laboració d'alguns amics van posar tota la il·lusió per obrir un itinerari bastant equipat i arreglat per no haver de patir massa. La via en sí són sis tirades que et deixen a prop de la creu del cim, el roc de les Tres Creus de 830 metres.

La via es troba equipada amb espits, parabolts i algun clau. El grau màxim obligat és 5c. A l'inici del quart llarg hi ha un tram d'Ae apurable de 7a, però està bastant trencat. Al començament de la cinquena tirada també hi ha un tram de 6b (o potser 6b+) que també es pot fer en Ae. Les tirades s'han netejat bastant de pedra trencada i ara la roca és prou acceptable.

Començant la quarta tirada (Ae o 7a) i arribant al cim (6è llarg, 5b)

La primera via oberta a la paret va ser la "Sala-Baqués" del 4 d'abril de 1980, un itinerari sense gaires repeticions i de recorregut incert. No fa tants anys, el 97 i 98, en Remi Bresco i l'Ernest Noguera van obrir les vies "Karakòrum" i "Kalaveres". Desconec si hi ha cap altra via oberta.


Els Ignasis al cim i la ressenya de la via

L'aproximació a la via la fem agafant la carretera de les Ànoves i la Mora Condal, 1 km passat Oliana direcció Andorra cap a la dreta. Després d'un revolt tancat i uns 100 metres abans d'arribar a la vertical de la creu del cim aparquem en un replà a la dreta, just a 1'7 km del trencall de la carretera C-14. Enfilem un corriol amb fites no gaire definit que en 10 minuts ens deixa a peu de via (fletxa color verd pintada a l'asfalt). El descens el fem en ràpel (els 3 últims llargs es poden rapelar de cop amb cordes de 60, arriben just). Imprescindible portar casc.

El millor del lloc, escalada a part, les vistes cap arreu que té la serralada:

La cinglera d'Espluvins amb el pantà d'Oliana

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Ups!
Quins bons records tindré sempre d'aquesta via!
La veritat és que la zona és preciosa i les vistes espectaculars... que n'és de bonic l'Alt Urgell!!!! je je je
Una abraçada!

Gatsaule ha dit...

Una via interessant que algun dia tinc ganes de repetir sense tanta gent com durant la inauguració.

Sobretot ara que dius que ja està una mica més neta...

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Ep Xavi, aquesta la tinc a la llista, com va la nova vida familiar?

ALBERT ha dit...

No he visitat mai aquesta zona i ara ja tinc una bona excusa per fer-ho. Tanta feina i tant poc temps per fer-la. Gràcies per l'info. Salut.

Llorenç ha dit...

Ep!!!
bona explicació d ela via!
i com diu Pere, molt bons records, enfilats per aquelles parets i netejant les llastres i bolos cap al buit!

Va ser una bona experiencia que segur que la repetirem per algún altre lloc!

L'equipament es proporcional a la por que vam patir mentre equipavem! ja ens hagués agradat deixar-la menys euqipada però la roca no es deixava!!!(ni els nostres collons....)

Be, que espero que la disfruteu!

Anònim ha dit...

Hem repetit la vía "Sol de mitjanit" i ens a agradat molt,una vía en un lloc magnífic i molt ben "currada" ,felicitats,només voldría comentar-vos que molt em temo que hi ha un niu de falcons.
Potser sería bo que no es repetís ni es rapelés per la vía durant la época de cría,ja tindrem temps de fer-la a la tardor o l´hivern.
A tots ens agrada anar-nos enl-lairant entre les aus mentres escalem.Moltes merçes per la vostra atencio.
Salut i bones escalades.