09 de juliol 2007

Roca de Perles i Agulla de l'Alba

Seguint amb les ressenyes de Perles i com a continuació de l'anterior entrada del Roc d'en Betriu, aquí us deixo una ressenya del sector dret de la roca de Perles, també anomenat roc d'en Solà. Aquesta topo també va sortir a la revista Vèrtex, tot i que aquí està en format original i en blanc i negre, tal qual la vaig dibuixar (a la revista surt amb les vies i numeracions en color, que visualment és més pràctic). L'agulla de l'Alba està dibuixada separada tot i que es troba situada just al davant del roc d'en Solà. Els accessos es fan còmodament en uns 15 minuts des del poble. Ens enfilem cap al coll de Canelles i ens desviem a l'esquerra fins el sector escollit. Hi ha dreceres amb fites que ens porten directament, primer a l'agulla, després a la base de les vies llargues i, si volem anar al sector de dalt, ens enfilem fins gairebé el coll i anem per una vira a l'esquerra fins el peu de via (aquesta part és la menys concorreguda).

Roca de Perles i l'agulla de l'Alba. A la foto de la dreta un escalador a la via Kòmics (5c) de l'agulla de l'Alba.

En alguns llocs veureu unes fletxes de color vermell pintades a les parets. Aquestes es van fer fa molts anys quan es van obrir els primers itineraris pels llocs més evidents (fissures principalment i alguna placa). Actualment no he trobat les ressenyes originals d'aquestes rutes. Val a dir que moltes s'han perdut en obrir-hi vies modernes al damunt o perquè les herbes i la vegetació fan impossible d'escalar-hi. La majoria van ser obra d'en Xavi Vidal i amics.


En Xavi Alemany al primer llarg de "Putes Mosques" (6b) i en Jaume Clua a la bonica fissura de la tercera tirada (6a) de la mateixa via.
.
Aquest sector és molt agradable per escalar-hi a l'hivern. La temperatura sol ser molt bona i s'hi poden encadenar vàries vies en un sol dia. A l'estiu només s'hi pot escalar cap al tard ja que el sol hi pica de valent al llarg del dia. En dies de calor podem combinar escalada amb una baixada pel bonic i curt barranc de Perles (si hi baixa aigua), molt ben equipat i al costat mateix del poble. Just passat el poble direcció Alinyà hi ha un pont on comença el descens (instal·lació a l'esquerra). Molta gent també baixa a banyar-se al riu abans d'arribar a Perles, en alguns dels molts tolls que hi ha.

En Xavi al finet llarg 2 de "Tos de Gos" (6c) i en Miquel Gómez arribant a la R2 de la clàssica "Amistades Pelirrojas" (6a).

L'obertura de bastantes vies de 5è grau ha permès que molta gent sense un nivell molt alt pugui passar un bon dia d'escalada a Perles. Abans hi havia poques opcions per sota del 6è grau. Alguna de les sortides d'iniciació de la Unió Excursionista Urgellenca s'han fet a les vies esportives que hi ha a la dreta de les vies llargues del roc d'en Solà.
Com en d'altres llocs el sector no ha estat exempt de les polèmiques sobre equipaments i reequipaments. A l'agulla de l'Alba (dedicada a la filla d'en Xavi Vidal, aperturista de les primeres vies d'aquest monolit) hi havia vies antigues que no s'acostumaven a escalar i que es van desequipar després que s'hi posesin parabolts (juntament amb d'altres vies noves obertes al costat). Ara torna a estar equipat, tot i que la paret ha quedat una mica feta un nyap entre parabolts nous i espàrrecs trencats. Coses de la modernitat.


En Pakitu al fantàstic llarg 1 de "Tos de gos" (6c) i el Raül acabant la "Amistades" amb l'agulla de l'Alba a peu de paret.
.
La baixada de les vies llargues es pot fer rapelant per la via "Tos de gos", en tres ràpels, tot i que és més recomenable pujar amb les vambes i baixar a peu pel coll, a la dreta de la paret, ja que és bastant ràpid i més segur.
La roca com en la resta de parets d'aquesta escola acostuma a ser un calcari excel·lent, on hi farem una escalada bastant tècnica.
Respecteu el lloc i no hi deixeu deixalles, ja que les parets estan dintre d'una finca privada.

18 comentaris:

Pekas ha dit...

Bona feina.... i graçies..!!!

PGB ha dit...

De "perles", Xavi! :)
A veure si ens veiem aviat eh?

Com va el/la peque? Ja ha nascut?

Xavi ha dit...

Hola Pere, doncs el peque està a punt de sortir, així que aquests dies poca activitat i si es fa alguna cosa a prop de casa, per si sona el mòbil jeje..
Aquestes vacances estaré per Sabadell, a veure si em puc escapar alguna tarda i ens veiem per Sant Llorenç. Adéu.

Ricard ha dit...

Antoniu! A veure si les del sector Uriundu et queden tant logrades. Dona records a la Oliva, i quan surti el pinyolet ja m'ho fareu saber. Cuideu-vos i records!

lux ha dit...

Moltes gràcies Xavi!!
No hi he estat mai a Perles...
en prenc bona nota per quan no faci tanta calda..
que encara hi tinc molt de pendent per la zona.. ;-)

ahhh! i ke vagi molt bé :-)))

Anònim ha dit...

ei bones,
hem obert una nova via a perles uns 100m a l'equerra de la Morsa Chuan, i volia preguntar-te si tens idea si la Morsa és rapelable. He buscat la 3era R des de d'alt però no l'he trobada. És per indicar el descens a la resse (no em deixat la via rapelable així que de moment la opció és crestejar un bon troç fins un camí que he fitat i que porta al collet de descens de les vies del Roc d'en Solà). Quan la tingui enllestida, si em passes un c/e ja et passaré la resse. El meu és edunz@hotmail.com.
vagi be
edu

Ignasi ha dit...

Hola xavi, ja m'han arribat les fotos. Per cert, l'altre dia vaig veure el cotxe de curro (pathfinder) estacionat al costat de la carretera vora unes parets...
que estas preparant alguna sorpresa????

Anònim ha dit...

ei sóc el miquel blanco. Mireu la Morsa Chuan no té reunió al cim. De fet només està equipada fins al segon llarg després, campi qui pugui. La primera línea de ràppels que trobareu és evident en un petit coll per on va la Via Fragua de Vulcano (3x30 metres). També és molt guapo crestejar fins al coll com proposeu. Com a comentari dir-vos que bastant a l'esquerra de Morsa Chuan tenim una via oberta (Clean) i a la dreta una altra amb tres ó quatre parabolts de 8mm. (també bastant neta). Doncs res ja passareu la ressenyeta. Adéu!

Anònim ha dit...

ei Miquel, sóc l'Edu de Solsona. Passa'm el teu nº o mail i quedem un dia. Per on em passat no he vist res de res.
També he posat un post al web dels maneirons preguntat el mateix. Però amb la info que em dones recomanarem el descens pel coll i seguir el camí fresta (els rapels ja queden molt aprop d'aquest coll i tornar a desplegar cordes no paga la pena).
Diga'm algo i si tenta ne'm a fer-la
edu

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Molt bona feina Xavi, quan fresquegi ja vindrem a probar aquestes vies; veig que la criatura està a punt! que us vagi tot molt bé, ànims a la Núria.

Xavi ha dit...

Hola Ignasi, de moment no tenim cap projecte, vem acabar d'equipar unes vies al sector Tranquil però ara fa massa calor per fer "feina". Com a molt aniria a ajudar al Marcel a acabar els tres llargs que falten de Narieda, llàstima de l'últim dia que no va donar temps.
Hola Edu, la Morsa Chuan no l'he feta però jo també vaig rapelar per la Fragua de Vulcano, no sabia si hi havia alguna altra instal·lació en aquella part de paret. Si deixes la ressenya al bar ja l'anirem a provar (si el grau ho permet). Com diu el Miquel suposo que el millor és crestejar. Adéu.

Pietro ha dit...

Xavi, això de la paternitat imminent a tu no et deixa escalar gaire, però a naltros ens va de perles pq així has d'estar més temps a casa i pots publicar info tant interessant com aquesta ;). Apa, sort!

Gatsaule ha dit...

Xavi, com tenim el tema "hereu", recordo que havia de nèixer la segona quinzena de juliol...

Ha anat tot bé ? Records a la mare !

Xavi ha dit...

Hola Joan, l'hereu ja el tenim a casa. Tots estem molt bé. Tot i que no tinc gaire temps, em reservo un dia per anar amb tu a la Dent d'Orlú a fer metres. A reveure.

Núria G. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Xavi ha dit...

Hola Núria, ja t'enviaré un mail. El Pakitu de moment de no el trobaràs. El nanu se n'ha anat 3 mesos a Austràlia a escalar i fer submarinisme (no s'ho monta bé ni res el xaval....).

Núria G. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
vanmark ha dit...

ei, merci per tenir les ressenyes tant be!!
et convido a visitar el meu blog : http://lalola-vanmark.blogspot.com/