25 de maig 2007

Roc d'en Betriu


El roc d'en Betriu de la tranquila escola Perles era un petit sector esportiu amb 11 o 12 vies sense massa concurrència de públic, tot i que tenia alguna línia molt bona. Allà s'hi van equipar fa anys algunes de les primeres vies esportives de Perles. A la "Guia de escaladas en el Alt Urgell" d'en Joan Gràcia Coca i l'Albert Olmeda l'anomenen sector del Camí i molts escaladors li diuen també la paret del Sigrirri.

Sector esquerra del roc d'en Betriu

La gent, en general, preferim sectors on hi hagi una mica d'opció a triar vàries vies del grau més adaptat a les nostres dificultats i poder passar una jornada sense haver de fer desplaçaments d'un costat a un altre buscant vies de graus semblants. No era el cas del Betriu on hi havia poca concentració de vies del mateix grau.
Amb el reequipament de les vies velles (que encara estaven amb espits força ben clavats) i amb l'equipament d'unes 25 vies noves, el sector ha guanyat amb varietat. Això ha fet que cada cop s'hi concentri més gent ja que hi ha més opcions de provar vies diferents, la gran majoria al voltant del 6è grau.
Els noms i graus estan escrits a peu de via, cosa que facilita la ràpida localització. Molta gent pensa que els graus estan una mica "regalats". Jo he posat a la topo els que han marcat els aperturistes, tot i que amb el temps i les repeticions sempre es poden afinar una mica.
La ressenya és una panoràmica que també surt al darrer número de la revista Vèrtex, en un article que vaig fer per donar a conèixer alguns d'aquests sectors esportius que he anat posant al bloc.
L'escalada de Perles, com és habitual, sobre roca compacta i adherent. Escalada tècnica de petites regletes on ens hem de mirar bé els passos abans d'avançar.
A la ressenya hi surten unes vies curtetes que hi ha en uns blocs pujant pel camí. El més petit, on hi ha un "6a" de dues xapes, està a tocar del camí i l'altre bloc està just a sobre amagat entre els arbres.
L'aproximació més còmode per anar al Betriu és pujar en direccció a la paret gran de Perles (roca de Perles o roc d'en Solà) i, una mica més endevant dels blocs del Camí, enfilar-nos en una curta pujada a la dreta fins les primeres vies del sector.

Escalant sobre l'excel·lent calcari de Perles

19 comentaris:

Mohawk ha dit...

Dèu n'hi do els graus del sector, després dieu que Tres Ponts és molt xungo, ja,ja,ja...

Felicitats per l'article Xavi!

;)

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Hola Xavi! Molt interesant l'article del Vèrtex, seguint la tònica de rigorositat de tots els teus posts. Ens veïem de cara a la paret!

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Hola Xavi! Molt interesant l'article del Vèrtex, seguint la tònica de rigorositat de tots els teus posts. Ens veïem de cara a la paret!

Ignasi ha dit...

Ja feia dies que no treballabes, eh?, però ha valgut la pena l'espera, sempre penjes informació molt pràctica.

Anònim ha dit...

Felisitats pel teu curro de la zona. Fa temps que et segueixo i "xapó".
D'un vell amic, tiet d'un crack que corre (mai mes ben dit) per aquestes terres.

lacoctelera.com/birdio. Aqui em trovaras.

Anònim ha dit...

Ei Xavi, quins records de Perles.. et felicito per la web. Fins aviat.

Dani I.

Pietro ha dit...

Ooooleeee Xavi, QUIN TROÇ D'ARTICLE AL VÈRTEX, FELICITATS !!!

ramon ha dit...

Ei Xavi...

Aquest matí ha arribat a casa el VERTEX, ha quedat un article de P.M.
Felicitats!!!!!!

Jortx ha dit...

Em sumo a les felicitacions per l'article del Vèrtex! Està de puta mare!

Gràcies per seguir descobrint-nos aquesta preciosa comarca.

Gatsaule ha dit...

Xavi, molt bé l'article i molt bé el blog. Ja veus que de tant en tant en sóc usuari.

Gemma ha dit...

Hola Xavi! Acabo de rebre el Vèrtex i m'afegeixo a les felicitacions i agraïments de tothom. Moltes gràcies i felicitats per aquest article tan ben fet! Ja veig que tenim molta feina a l'Alt Urgell :)
Records a la Núria!

Anònim ha dit...

Felicitats Xavi per l'article i el post que t'has currat.
Si vens algun dia per Sabadell, ja em faràs una visita per la tercera planta.

Aufwiedersehen!!!!

PGB ha dit...

massa feina per fer... MAAAAAAAASSA!!!!
Em sumo a les felicitacions Xavi! ;)

A veure si ens veiem aviat! :P

Percert, millor epoca per escalar a l'Urgell? Perles, coll de nargo, obaga negra, etc...?

ivanG ha dit...

Hola Xavi!
Felicitats per l'article, està de conya!
Avui me pogut mirar la Vértex amb deteniment i només veure'l he sospitat sobre l'autor, el bloc m´ho a confirmat!

Salutacions!

Xavi ha dit...

Hola a tots, gràcies pels ànims. Espero que us sigui d'utilitat la info i pugueu disfrutar d'aquestes zones d'escalada. Pere, es pot escalar tot l'any però aviat començarà a apretar la calor i costarà escalar sense torrar-se una miqueta. El juliol i agost millor buscar zones més fresquetes que gairebé tot està a la cara sud i el sol pica de valent. Hi ha poques parets a l'ombra tot i que buscant es troba alguna cosa (matins a Narieda Oest, tardes a Tresponts o tarda-vespre a Coll de Nargó, Bucòlica o l'Obaga negra...). Salutacions a tothom.

Pekas ha dit...

Com sempre... molt bona feina...
:-))))) (encara que apareixo una mica tard... :-(((

Graçies per la teva labor divulgátiva... ;-))))

Isidre Escorihuela ha dit...

Bones Xavi i a tothom !!!! ahir 24/6/07. Vaig veure una piada al llibre del Tahusa sobre un nou sector a Perles "el gran bosc" algú en sap alguna cosa?. Ki l'ha equipat i graduat..accès i totes aquestes cosetes.
Vinga Merci i bone tibades
Isidre

Xavi ha dit...

Hola Isidre, ja fa dies que vaig veure aquesta piada i després de comentar-ho amb més gent em sembla que és una piada falsa. Jo no ho he anat a comprovar però allà darrera les parets de Perles, tot i que hi ha algun tros amb una mica de tàpia, em sembla que no hi cap tot aquest sector. A més això de deixar un mòbil per saber més info no és gaire habitual. Coses d'algú amb una cerveseta de més... Adéu.

Isidre Escorihuela ha dit...

Ei Xavi, a mi em sonava estrany...Merci Noi !!!!
Isidre