12 de gener 2008

Cascada de la Traba

La cascada de la Traba des de la carretera de Tuixent
.
Enguany sembla ser que tampoc serà un any abundant en precipitacions. De moment hi ha poca aigua i poca neu. L'any passat tampoc va ser un bon any per les activitats hivernals com l'esquí de muntanya o l'ascensió de canals al Cadí.
Ara la cascada de la Traba està formada, però les temperatures d'aquests dies, si no baixen, fan preveure que la formació no durarà massa. Fa dos anys ja va ser una altra cosa: Molta neu i molt fred. La cascada va estar formada molts dies i van ser moltes jornades les que força gent van aprofitar per anar a "punxar" amb els piolets i grampons. La base i la columna inicial eren tant amples que permetien diverses variants per practicar l'escalada en gel.
Aquesta formació es troba a uns 20 minuts de la Seu, a prop de la carretera que va a Tuixent. Per veura-la cal prestar atenció perquè només es pot observar des d'un petit tram de la carretera, just al costat d'un petit turonet que també serveix de mirador. El seu ràpid accés fa que sigui un bon lloc per practicar l'escalada en gel sense haver d'esmerçar gaire temps. És una formació orientada al nord que comença per una rampa que ràpidament es converteix en una columna vertical d'uns 25 metres que és la part més difícil. Deu voltar el cinquè grau de gel, aproximadament i segons les condicions. Després s'ajeu i presenta diversos resalts més fàcils. Hi ha una reunió intermitja que permet muntar "top-ropes" i fer sèries a la part més vertical.

La cascada vista des de sota i el Raül Solís punxant (fotos: Raül Solís i Roger Angüés).

L'any passat hi vàrem anar un dia però baixava molta aigua. Vam fer una pujada i vam acabar ben xops. Al cap de poc va caure. Enguany no té gaire gel i corre també bastanta aigua, les temperatures no són prou baixes. Fa dos anys va estar molts dies en òptimes condicions i vam disfrutar anant-hi més d'un dia. Aquell any també es van glaçar alguns torrents com els de la vall de Cabó o el salt del Boter de Santa Maria a Valldarques (Coll de Nargó), també escalables. Les fotos són de fa uns dies. Si torna a fer fred la Traba potser aguantarà i agafarà més gruix. I sinó segur que caurà i haurem d'esperar un altre any.

3 comentaris:

jclaramunt ha dit...

Vaig estar per la zona de Tuixent l'any passat i hem va agradar molt. No sóc d'escalada amb gel jo, però espero que faci força fred aviat. Hi ha alguna bona zona d'escalada en roca per la zona?

Gatsaule ha dit...

Bona informació, Xavi, té molt bona pinta. En canvi la cascada de Valldarques ja deu fer més por, quan es forma.

Xavi ha dit...

Hola Josep, doncs a prop de Tuixent no hi ha cap sector. Els més propers són els que hi ha al voltant de Sant Llorenç de Morunys (Hortó, el Codó, vall del Lord...) o ja després saltar cap al Berguedà o l'Alt Urgell però queda tot més lluny. Al bloc de l'Òskar hi té molts d'aquests sectors ressenyats i sinó hi ha la guia del Solsonès on també hi surten.
Joan la cascada de Valldarques només l'he vist formada (i hi vam escalar) un cop els darrers anys, i déu n'hi do, res a envejar a Boí. Llàstima que va durar pocs dies i es va desmanegar.