14 de desembre 2006

Roca dels Collars, lliure de dificultat




Ja està acabada la nova via a la cara est de la Roca dels Collars gràcies a en Xavi Bonatti i amics. "El Séptimo de los Cielos" s'anomena aquesta ruta de dificultat en lliure que s'enfila per la vertical placa allisada d'aquest vessant de la paret.
En Joan Cabau i companyia van fer la primera en lliure cotant el llarg més difícil, el segon, de 7c+. La via té tres tirades més de 7è grau i una última més "relaxant" de 6c. Ara només falta que els que esteu forts en feu les repeticions per confirmar els graus. A la tercera tirada s'està obrint una variant a l'esquerra que sortirà també de dificultat.
---------------------------------------------------------------
Accés Roca dels Collars: Després de Coll de Nargó direcció la Seu agafem a la dreta la carretera L-401 que va a Perles, Alinyà i Sant Llorenç de Morunys. Al cap de 2'8 Km trenquem a l'esquerra direcció el poblet de Canelles. Just abans d'arribar al poble surt una pista a l'esquerra que porta al mas de Sant Pere. L'agafarem i als 1'8 Km arribarem a un cartell de propietat privada (just abans d'una cadena i la masia). Si demanem als avis del mas si ens deixen passar la cadena potser ens l'obriran, però prefereixen que s'aparqui on hi ha el cartell i es pugi a la paret a peu.
Per arribar a la paret passarem la masia i continuarem la pista (més dolenta ara), al cap de 0'6 Km des del mas creuarem el riu i pujarem cap a l'esquerra (la pista del davant, tancada, porta a Cal Penya) . Seguirem pujant la pista. Als 0'5 Km deixem un trencall a l'esquerra, passem una furgoneta abandonada i 0'3 Km més amunt deixem la pista principal que s'enfila fort a la dreta i agafem la de l'esquerra fins que s'acaba sota la muralla (aparcament). Un corriol fitat ens portarà en 25 minuts fins a peu de paret.
També hi ha l'opció, des del pàrquing abans de la masia on hi ha el cartell de propietat privada, de creuar directament el torrent i enfilar-se cap a la paret però el camí no és tant bo.

14 comentaris:

Piju ha dit...

Uff, rotllo Ratikon, m’hauré de buscar un vuitè-gradista per fer-la.
Saps si es molt obligada?
Encara deixen passar en cotxe per la cadena de la masia?

Mohawk ha dit...

Això pica!!

Haurem de menjar més sopes...

Osti!,encara està tan fort el mestre Millet?

;)

Xavi ha dit...

Ja he ampliat l'escrit amb l'explicació de l'accés, els avis del mas prefereixen que s'aparqui abans de la casa.
No sé si és gaire obligada però vist des de sota es veu una tàpia impressionant, de fet els 4 primers llargs surten de grau elevat i sostingut, es veuen unes plaques molt tècniques. Suposo que l'equipament ha de ser molt correcte però millor anar-hi amb un bon grau per disfrutar-la.
Aquests veterans estan fortíssims. Fa 20 anys havia vist escalar en Joan Cabau i em sembla que encara està més fort avui en dia, en Marcel tampoc afluixa...

Xavi ha dit...

A part de les ressenyes que hi ha en el bloc al vèrtex número 163 (pg.31) surten la resta de vies de la paret. Al bar Tahussà de Coll de Nargó també hi ha alguna ressenya.

Anònim ha dit...

hola,
soy de Pau (Francia) y tengo un web sitio con muchas ressenyes de pyreneos y espanya
aqui : www.puiseux.name/loisirs/topos/pdf/

Me gustaria utilisar tu ressenyas (con citacion de tu sitio) en mi "Topo-AltUrgel-1.pdf".
Es possible ?
Gracias

Pierre
pierre@puiseux.name

Xavi ha dit...

Pas de problème, tu peux mettre les topos sur ta page d'internet. Si tu veux plus de renseignements tu n'a que m'écrire.
Joyeux Noël et bonne année.

Anònim ha dit...

Cullons quin viote... a de molar poder-la fer. De moment m'espero una miqueta més ;-)
Ep i bon any a tots
Isidre

Anònim ha dit...

Salut urgellencs!!

Diumenge vam fer la via amb el Guillem.
Els llargs son d'una qualitat excepcional, tot i que amb alguna xapa "rara". L'heu obert per baix?
Vam encadenar tots els llargs de primer i de segon, excepte el segon, que el vam encadenar els dos de primer, rotllo friqui. El primer llarg, l'un al flaix i l'altre al 2n intent i els tres últims llargs a vista. El segon llarg el vam encadenar començant amb la segona xapada i arrencant agafats de la repisa de la reunió. Aquest llarg és d'una qualitat excepcional, només falta que em digueu que l'heu obert per baix! Pensem que el grau és de 7c i no massa dur, però això ja és una cosa personal.
A l'aguait amb el tercer, doncs hi ha una xapa que costa de veure (la 6a o 7a),i sobretot el quart llarg, que té uns passets fins que t'hi cagues!
Vam acabar rapelant la via de nit.

Molt bona tàpia i molta tranquilitat.

Apa, salut!!

Anònim ha dit...

Ei bou, moltíssimes felicitats x la via, ja m'ho va dir el Guillem a Can Romu i encara me'n faig creus. Si senyor!!!

Xq no proveu "l'avi" en lliure, jo li vaig veure color, dur, pero color. A tope i amb dits de ferro.
Arquea o muere!!!

apa salut i força canut

Uri ha dit...

Avui hem escalat la via i ens ha semblat molt guapa. La roca compacta de maxima adherencia, de lo millor del calcari. El segon llarg hi ha un parell de xapes de molt mal xapar, no entenc que hi fan alla pero bueno, no deixen de tenir el seu "encant". Ens ha semblat 7c per les dues primeres xapes ja que despres no es que sigui massa dur,potser no passa de 7a-7a+.No hem encadenat aquest inici i no ho hem repetit. El 7a+ següent te la 7a xapa amagada al darrera d'un arbust despres de fer un pas finissim per xapar, de fet es el pas clau del llarg. El 7b seguent es precios amb l'equipament just i ben col,locat. El 6c ultim fabulos,una placa tombada fineta pero de bon fer. Hem hagut de deixar un moscata a la R ja que nomes hi habia els dos parabolts. Totalment recomenable.Algun que altre "aleje" li acaba de donar un toc de caràcter. Felicitats als obridors pero a veure si retoqueu alguna xapa del 2on llarg.

Xavi ha dit...

Ei felicitats als repetidors, esteu fets uns bous!
El segon llarg em sembla que els equipadors ja tenen previst modificar algunes xapes, però encara no s'hi han posat.
A seguir tibant!!!

Anònim ha dit...

Ei bous!algu sap algo de les vies de l'esquerra??Quina sort teniu de ser uns tibaners!Molt bona la via Xavi!

Xavi ha dit...

Les topos; al Vèrtex 163, al llibre de ressenyes del bar Tahussà i a la pàgina del Remi Thivel, on hi trobaràs l'última via oberta a la paret, la "Komando Cerdanya" (http://www.remi-thivel.com). Salut i tàpia!

Piju ha dit...

Poca cosa a afegir als excel.lents comentaris d’en Willow i Uri, algunes fotos i detalls pràctics a:

http://pijuclimb.blogspot.com/2008/02/roc-dels-collars-el-7-de-los-cielos.html